Προγραμματισμένες Εκδηλώσεις

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, το Ιδιόμελο ξεκινά για μια ακόμα χρονιά το ταξίδι του στην τέχνη και πολιτισμό. Η αρχή γίνεται φέτος με έργα του Μάνου Χατζιδάκι.  Οδηγοί σε αυτό το εναρκτήριο ταξίδι, τρεις ταλαντούχες κυρίες, η μεσόφωνος Λίλιαν Τσατσαρώνη, που θα ερμηνεύσει τον Ματωμένο Γάμο και μια επιλογή τραγουδιών από τη «Ρωμαϊκή Αγορά», η φλαουτίστα Αγγελική Χριστοδούλου και η συνθέτις και πιανίστα Ελένη Μπελιμπασάκη, η οποία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας. Μαζί θα μας ταξιδέψουν στη «Μελωδία της Νοσταλγίας»…

 Έναρξη:  20.00

Είσοδος: 10 ευρώ (με κρασί)

Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 & Βασιλέως Κων/νου , Μαρούσι (πλησίον ΗΣΑΠ)

κρατήσεις: 210 6817042, 210 8050869

Ο άντρας, η γυναίκα, η σκιά και άλλες ιστορίες για μεγάλους

“Θέλω συντροφιά. Δεν μπορώ πια μόνος.” Αμέσως εμφανίστηκε μπροστά του ένα πλάσμα, όλο σκιά...

Με υλικό λαϊκά παραμύθια από την παγκόσμια προφορική παράδοση,  η ηθοποιός Βασιλική Σαραντοπούλου φτιάχνει μια αφηγηματική παράσταση για ενήλικο κοινό που φιλοξενείται σε σπίτια και μη θεατρικούς χώρους.

Όταν ο άνθρωπος αντίκρισε τη σκιά του για πρώτη φορά...

Όταν ταξίδεψε από έρωτα  μακρυά, για να βρει το ωραιότερο δώρο...

Από εκεί που “πας και δεν ξαναγυρνάς”, μέχρι εκεί που το καλοκαίρι δεν τελειώνει ποτέ...

Αγαπημένες, γνωστές και πρωτότυπες μελωδίες, αυτοσχέδιοι ήχοι, αποσπάσματα από ποιήματα,  σχολιάζουν και εμπλουτίζουν την αφήγηση,  φέρνοντάς τη κάθε φορά στο εδώ και το τώρα.

Χωρίς ιδιαίτερο φωτισμό και τεχνικά μέσα, σε μια οικεία, “σπιτική” ατμόσφαιρα, όπως περίπου, από πάντα, φτιάχνονται και λέγονται οι ιστορίες, άλλοτε για διασκέδαση και άλλοτε για παρηγοριά.

“Οι άνθρωποι κατάλαβαν κι αγκαλιάστηκαν σφιχτά, πολύ σφιχτά, τόσο που η σκιά χάθηκε...”

Επιλογή Παραμυθιών-Αφήγηση: Βασιλική Σαραντοπούλου

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 21.00 στο Ιδιόμελο

γενική είσοδος: 5 ευρώ

στην αυλή…

Αφήγηση παραμυθιών

ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

στην αυλή...

Στις 23 Σεπτέμβρη 2017 η Λίλη Λαμπρέλλη και ο Γιάννης Ψαριώτης κσταφθάνουν στην αυλή του Ιδιόμελου,  με μια βραδιά παραμυθιών του έρωτα, της έλξης, της αγάπης. Ιστορίες που έρχονται από την Αφρική και τους Ινδιάνους Κρι, μια τολμηρή από τη γαλλική προφορική παράδοση και στην καρδιά της αφήγησης, ένα μαγικό παραμύθι από τη Μυτιλήνη… Πριν αποχωριστούμε, μια μικρή ιστορία από τη Λατινική Αμερική.

Το λοιπόν, ας παραμυθιαστούμε. Καλησπέρα της αφεντιάς σας!

Λίλη Λαμπρέλλη, αφήγηση

Γιάννης Ψαριώτης, μουσική

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, Μαρούσι (κοντά στον ΗΣΑΠ)

έναρξη: 20.30

είσοδος: 7 ευρώ

πληροφορίες – κρατήσεις: 210 6817042, 210 8050869

       

Λίγα λόγια για το θέατρο Σκιών

Το Θέατρο σκιών και οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των αιώνων.

Το μέρος που πρωτοεμφανίστηκε σύμφωνα με μαρτυρίες είναι η Ινδία.

Και άλλες όμως χώρες, όπως η Κίνα και η Αίγυπτος, ασχολήθηκαν με το θέατρο σκιών σε διάφορες παραλλαγές ανάλογα τη χώρα.

Στην πατρίδα μας εμφανίζεται κάπου στα 1840.

Τη μορφή του οικογενειακού θεάτρου που διατηρεί μέχρι και σήμερα την οφείλει στον πατρινό Δημήτριο Σαρδούνη, ο οποίος είχε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μίμαρος και χρησιμοποίησε τον τουρκικό ζυγό για να σατιρίζει κάθε εξουσία όποιας μορφής και αν είναι αυτή που καταπίεζε το λαό.

Η τέχνη του Καραγκιόζη είναι απαιτητική. Ο Καραγκιοζοπαίχτης πρέπει να έχει πολλές ικανότητες. Ο ίδιος είναι ζωγράφος, ηλεκτρολόγος, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και διαφημιστής των παραστάσεών του. Σήμερα το θέατρο σκιών χάρη στην ευρηματικότητα, το πάθος και το μεράκι των Καραγκιοζοπαιχτών βρίσκεται σε άνοδο και καταφέρνει να συγκινεί τη γενιά των κομπιούτερ παρά τα φτωχά και ταπεινά του μέσα.

Ο θρίαμβος του Καραγκιόζη

Το έργο με ανάλαφρο και διασκεδαστικό τρόπο προσπαθεί να θίξει το πρόβλημα που δημιουργείται στον κόσμο με την έλλειψη της ειρήνης και της ισότητας, κάτι που αναλαμβάνει να λύσει ο Καραγκιόζης με την παρέα του...

Την Κυριακή το μεσημέρι ο Χρήστος Ζάνης θα στήσει και θα παίξει αυτή την "παλιά" ιστορία με τον δικό του καινούργιο τρόπο!

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου 

Είσοδος: 5 ευρώ

Έναρξη: 12μμ

Πληροφορίες -κρατήσεις: 2106817042

       

Τον Σεπτέμβρη του 2013, κάποιοι Μαρουσιώτες τραγουδιστές… μπάνιου άφησαν τη ντουζιέρα και τα σαπούνια στη σαπουνοθήκη και φτιάξαν την μουσική ομάδα “Αλληλέγγυες Νότες”. Εκεί άρχισαν να τραγουδούν ο ένας για τον άλλο και όλοι για όλους. Από τότε μέχρι σήμερα η ευφρόσυνη μάζωξη των αυτοσχέδιων τραγουδιστάδων δίνει συναυλίες και ετοιμάζει μουσικές παραστάσεις, πάντα αλληλέγγυα.

 Στην ομάδα μας συμμετέχουν, μαζί με τους ερασιτέχνες τραγουδιστές και οργανοπαίχτες, και επαγγελματίες μουσικοί ή και τραγουδιστές, και ηθοποιοί, που για δικούς τους λόγους γλυκάθηκαν από την παρέα και την ιδέα της Αλληλεγγύης, βοηθώντας την μουσική μας εξέλιξη.

Η ομάδα μας έχει ήδη καταφέρει να είναι μια μικρή κοινότητα εσωτερικής αλληλεγγύης, με σχέσεις προσώπων και κύκλο αλληλοβοήθειας σε όλα τα επίπεδα, εφευρίσκοντας τη χαρά, στην παρέα και στο τραγούδι, μέσα στην κοινωνία του Αμαρουσίου, όπου γεννήθηκε, αλλά και σε ευρύτερο κοινωνικό κύκλο, εφόσον οι ανάγκες των ανθρώπων δεν περιχαρακώνονται η κάθε μια στο προάστιό της.

Για τη δράση της ομάδας και τις συναυλίες που έχει δώσει υπάρχει το blog μας με αναλυτική αναφορά στη δραστηριότητα της ομάδας όλα αυτά τα χρόνια:https://allillegiesnotes.blogspot.com/

Μέσα στο 2017 ετοιμάσαμε ένα αφιέρωμα στη Γυναίκα, με τίτλο «Σερσέ Λα Φαμ», με τραγούδια και κείμενα δεμένα μεταξύ τους σε έναν ιστό μουσικής παράστασης. Τα τραγούδια είναι ως επί το πλείστον επιλογές του κάθε μέλους της ομάδας, ενώ κάποια από τα κείμενα είναι γραμμένα από μέλη της ομάδας. 

Μέσα στον Σεπτέμβριο θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε ξανά την παράστασή μας, πάλι στο Ιδιόμελο, και πιθανότατα - καιρού επιτρέποντος - στην Αυλή, αυτή τη φορά για την ενίσχυση του Χριστοδούλειου Ιδρύματος, που αναλαμβάνει τη φροντίδα μικρών κοριτσιών τα οποία για διάφορους λόγους έχουν βρεθεί σε δυσμενή θέση και έχουν ανάγκη.

Όπως λενε οι ίδιοι οι υπεύθυνοι στον ιστότοπό τους: "Η δράση και η ίδια η ύπαρξη του ιδρύματος, βασίζεται στην εθελοντική εργασία ευαίσθητων ανθρώπων και ως εκ τούτου, κάθε τέτοιος άνθρωπος αποτελεί εν δυνάμει μέλος του ιδρύματός μας".

Με ιδιαίτερη συγκίνηση θέλουμε να συνεισφέρουμε κι εμείς στο έργο του Χριστοδούλειου και προσφέρουμε την δουλειά, και το μεράκι μας, προσκαλώντας τους φίλους που θα παρευρεθούν στην παράσταση να συνεισφέρουν οικονομικά, αντί άλλου εισιτηρίου, υπέρ του Ιδρύματος.

Στην παρούσα παράσταση, η πέμπτη για φέτος, συμμετέχουν οι :

Άλκης Αναστόπουλος, Λιάνα Ανδρεοπούλη, Δημήτρης Βλάχος, Αρετή Βρυσανάκη, Βασίλης Γεωργιάδης, Γιούλη Γεωργοπούλου, Πέτρος Δεληγιάννης, Γεωργία Δεληγιαννοπούλου, Μαριέττα Δελώτη, Σπύρος Ηλιάδης, Βίλυ Κεραμά, Δημήτρης Κομβούτης, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Ολυμπία Μπογδανοπούλου, Ματούλα Νάκα, Μαρία Νικολαΐδη, Αφροδίτη Παναγιώτου, Γιάννης Παπαθύμνιος, Εριφύλη Σαββίδου, Νάσια Σταματάρα, Χρήστος Τσορβάς, Σταύρος Φατούρος, Φαίδων Χαλκιάς, Mohammad Nezarat.

Ημέρα παράστασης: Κυριακή 24/9/17

Έναρξη: 20.30

Είσοδος ελεύθερη (με προαιρετική συνεισφορά υπέρ του Χριστοδούλειου Ιδρύματος)

Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου, κοντά στον ΗΣΑΠ.

Πληροφορίες – κρατήσεις: 210 6817042

 

Αυτοσχεδιάζοντας με το χαμόγελο του Τσάρλι Τσάπλιν

H βραβευμενη σοπράνο, πιανίστα και συνθέτρια  της πρωτοποριακής μουσικής, γνωστή για το ιδιόμορφο μουσικό της ιδίωμα να παρεμβαίνει στην κλασσική φόρμα και να την ανασυνθέτει με κύρια αιχμή τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό,.

Μετά την  «Butterfly in Blood».που παρουσίασε με επιτυχία στην Αγγλία με την υποστήριξη του Arts council αλλά και τις τελευταίες της συναυλίες KALT και «I HAVE A DREAM” στο ιδρυμα Θεοχαράκη .

Η καλλιτέχνης θα παρουσιάσεi  μετά το Art bar Ρότα στο Ιδιόμελο , την performance «Smile». Αφορμή για το έργο αυτό στάθηκε το... «χαμόγελο» του Charlie Chaplin, το ομώνυμο δηλαδή τραγούδι που έγραψε ο σπουδαίος κωμικός με το διφορούμενο πικρο χαμογελο  το 1936 για την ταινία «Μοντέρνοι καιροί» στην οποία και πρωταγωνιστούσε.

Αυτοσχεδιάζοντας στο Ιδιόμελο, η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα ερμηνεύσει το «Smile», ανάμεσα σε μια σειρά από τραγούδια με έντονα τα στοιχεία της ροκ, καθώς και συνθέσεις της Κάτω Ιταλίας, blues, όπερα αλλά και την πικρή Παρωδία. Παρωδώντας σε άριες, η καλλιτέχνις υπενθυμίζει πως στην παρωδία εμπεριέχεται και η τραγική πλευρά, ο πόνος που ακυρώνεται, αυτοαναιρείται, αυτοσαρκάζεται αλλά και αναπλάθεται εξισορροπώντας στο τέλος στην ένωση του κωμικού με το τραγικό στοιχείο.

Με μια φωνή που φτάνει στα άκρα, η Μαρίκα Κλαμπατσέα θα αυτοσχεδιάσει στο πιάνο παρουσιάζοντας ένα πλούσιο πρόγραμμα με έργα συνθετών όπως των Henry Purcell, Claudio Monteverdi, Giuseppe Verdi, Cole Porter, Kurt Weill, Georges Bizet, George Gerswhin Eric Satie  ακόμη ,τραγούδια που ερμήνευσαν φωνές όπως Billie Holiday, Judy Garland, Marilyn Monroe, Elvis Presley και Nat King Cole. Το πολυσύνθετο πρόγραμμα κορυφώνεται με το ιδιαίτερο «άγγιγμά» της σε κομμάτια όπως το Total Eclipse, που ερμήνευσε ο κόντρα τενόρος Klaus Nomi, και το My Little One του Frankie Lane.

Στο «Smile, η μουσικός αναλύει τη μουσικοθεατρική και ψυχική της προσέγγιση, ενώ ταυτίζεται και συμπάσχει με το δράμα, τους χαρακτήρες και τους ρόλους των έργων της. Η ερμηνεία της πολλές φορές φτάνει στα άκρα, καθώς παραμορφώνεται η φωνή της, όπως όταν η Καλάμιτυ θρηνεί για τον θάνατο του αγαπημένου της αλόγου, «Σατανά». «Το άλογο μου ο Σατανάς», τραγούδι σε στίχους του ηθοποιού και σκηνοθέτη Γιώργου Κώνστα, είναι ένας αυτοσχεδιασμός στην Etude του Chopin. Πρόκειται για ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Καλάμιτυ Τζαίην Γράμματα στην Κόρη της (1877-1902)» που αποτελεί αγαπημένο έργο της συνθέτριας καθώς και ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τραγούδια της στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό.

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και αποσπάσματα από τα  έργα της «Butterfly In Blood», μια όπερα δωματίου για το βιβλίο της Fania Fenelon «Women's orchestra of Auschwitz», καθώς και από το βραβευμένο με το Κρατικό Βραβείο 2003 «Calamity Jane: Γράμματα στην κόρη της (1877-1902)».

Γράφει η Καλάμιτυ σε ενα απο τα γραμματα που στελνει στην κόρη της:

«To Άλογό μου, ο Σατανάς, είναι δεμένο εδώ κοντά μου, θα ‘πρεπε να τον έβλεπες, καθώς η φωτιά παίζει πάνω στον γυαλιστερό του λαιμό και στα μούσκουλα της απαλής του ράχης, με τα λευκά του τα πόδια και εκεινό τον λευκό ρόμβο ανάμεσα στα μάτια…»

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στις 21.00

Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, ΕΛευθερίου Βενιζέλου 17 και Βασιλέως Κωνσταντίνου

είσοδος: 10 ευρώ με έναποτήρι κρασί

κρατήσεις: 210 6817042

Στοιχεία Επικοινωνίας

Ελ. Βενιζέλου 17, Μαρούσι

2106817042

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Φόρμα Επικοινωνίας

Ωράριο Λειτουργίας

Δευτέρα - Κυριακή: 8:00 μ.μ. - 12:00 π.μ.

Ακολουθήστε μας

 

Γράψτε μία Κριτική